internationale campagne

De nieuwe missie van Frank Stienen uit Ospel

Ben je 16, moet je kiezen wat voor werk je wil gaan doen. Misschien wel voor de rest van je leven! Hoewel het tekort aan mensen in de bouw en techniek enorm oploopt, haken teveel leerlingen onderweg af. Volgens Frank Stienen uit Ospel moet en kan dit anders. Na de zomervakantie sluit hij zich aan bij Salyn. Om een geschikte leerwerkplek te vinden voor iedereen die een baan in de techniek overweegt én om bedrijven in die sector aan de stagiair te helpen die daar goed past. Liefst voor een langere tijd. 

Frank Stienen

De cijfers
Volgens VSV Cijferportaal van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen stopt maar liefst 28% van de eerstejaars BBL-studenten (vier dagen werken, een dag naar school) voortijdig met de gekozen mbo-opleiding. Ze kiezen de verkeerde opleiding of komen op een niet passende leerwerkplek terecht. Het totaal aantal openstaande vacatures in de techniek bedroeg in het derde kwartaal van het afgelopen jaar 56.300. Dat aantal blijft voorlopig alleen maar stijgen. Er is dus meer dan genoeg aanbod van goede leerwerkplekken, zou je denken!

Optimale match tussen leerling en werkplek
Wat nou als we iedere BBL-leerling door een persoonlijke intake met een deskundige werkcoach op een passende opleiding en werkplek konden plaatsen? Een plek waar studenten echt tot bloei kunnen komen en past bij hun persoonlijke ambities. Daar wordt toch iedereen blij van? De student, hun ouders, de werkplekbegeleider en het onderwijs. Tel daar nog eens wekelijks contact en coaching van zowel de student als werkplekbegeleider bij op en je hebt ‘Salyn’ omschreven”, omschrijft Frank Stienen zijn nieuwe missie. 

Waarom deze switch?
Frank heeft de afgelopen zeventien jaar als docent en mentor gewerkt op de vmbo-school van het Jan van Brabant college in Helmond. “De omgang met vooral de oudere leerlingen vind ik interessant. Het is heel dankbaar werk, maar inmiddels wil ik meer dan alleen lesgeven en begeleiden. Tijd dus voor een nieuwe uitdaging! Ik wil leerlingen graag helpen bij het maken van de juiste keuzes en ze in hun beginnende loopbaan begeleiden. Een soort van mentor maar dan op de werkvloer. BBL-leerlingen naar én op hun werkplek begeleiden binnen de techniek.”

Ook interessant voor ouders, bedrijven en opleiders
Twijfelt jouw kind over zijn of haar toekomst? Zou je willen dat er een professional eens zorgvuldig met jullie meekijkt? Vanaf moment één worden ouders betrokken bij het proces en houden we regelmatig contact.

Als technisch MKB-bedrijf heb je niet altijd de kennis, ervaring of capaciteit om een strategische personeelsplanning op te zetten of uit te voeren. Doordat wij het gesprek met de student en de ouders hebben gevoerd, vormen we een helder beeld van wat bij die ene leerling past. Een passende werkplek is essentieel voor de motivatie van de leerling én levert mogelijk een waardevolle nieuwe medewerker voor de toekomst op. Ook kan Salyn ondersteunen bij vragen als: hoe kom je aan nieuwe mensen? Hoe voorkom je dat ze overstappen naar de concurrent als je ze helemaal hebt opgeleid?  

Ten slotte stelt Salyn zich tot doel om de opleiders te ontzorgen en voortijdig uitstromen te beperken. Naast de begeleiding vanuit school, biedt Salyn extra ondersteuning aan de leerlingen, waar zij vaak behoefte aan blijken te hebben. Heldere communicatie tussen de leerwerkplek-student-ouder-opleider staat dan ook voorop. 

Optimale instroom voor de techniek en bouw
Kortom: minder vroegtijdige uitstroom bij opleiders en een groeiende groep werknemers in de technische sector. Een mooie kans! Zeker als je beseft dat de vraag naar toekomstige vakmensen de komende jaren blijft groeien. Hieraan wil Salyn gehoor geven door bij het begin te beginnen… leerlingen op maat te gaan bedienen en te zorgen dat de instroom wordt geoptimaliseerd. 

Iets voor jou als (toekomstige) mbo-student?
Zoek jij nog een geschikte leerwerkplek? Of doe jij volgend schooljaar vmbo-examen en overweeg jij een baan in de bouw of techniek? Of ben jij een BBL-leerling die misschien van opleiding wil switchen, maar nog niet precies weet wat bij je past? Als je het prettig vindt om eens vrijblijvend kennis te maken en je te laten adviseren over de mogelijkheden, neem dan gewoon even contact met mij op (f.stienen@salyn.nl). De begeleiding vanuit Salyn is voor de leerling volledig kosteloos. Sterker nog: we betalen zelfs je opleiding. Je kunt ook meer informatie vinden op onze website: salyn.nl/leerlingen. 

Wij worden niet beïnvloed door werkgevers of organisaties. Wij zijn niet gebonden aan samenwerkingsverbanden. Wij kijken puur en alleen naar de juiste combinatie, volledig onafhankelijk, met de beste intenties voor iedereen. 

Meer informatie vind je op www.salyn.nl.